Kadgamala symbool

Het Kadgamala symbool

 

Een typisch Egyptisch symbool is de ankh, die zich in het teken van onze stijl bevindt. Elke vorst en of koning die afgebeeld staat in de hiërogliefen binnen en buiten de tempel draagt dit teken in één van zijn handen of er is zo’n teken in zijn buurt. De ank is het Egyptisch levensteken, het garandeert je het eeuwige leven, daarmee worden de faraos dus onsterfelijk. De verticale lijn stelt de Nijl voor met bovenaan een ronding die de vruchtbare delta monding van de Nijl voorstelt. De horizontale lijn stelt links de oever van de doden voor (waar de wereldberoemde vallei der koningen zich bevindt) en rechts de oever der levenden waar geleefd en gewerkt wordt. De ankh is in feite een beetje het Egyptische Yin Yang symbool. De lus stelt de vrouwelijke vagina voor, de andere kant de mannelijke fallus, de middellijn verbindt die twee elementen en kan het leven (en dus ook de dood) symboliseren. Het is een universeel teken geworden. De ankh wijst ons de weg. Men kan in de ankh ook een anker herkennen die de verbondenheid, gehechtheid met elkaar symboliseert.

Ik ging ten rade bij de shihan en renshi Vera. Renshi vertelt dat ze een teken zochten die de link legt tussen de Oosterse achtergrond en een meer Westerse gerichtheid. Door de vele stijlen binnen de kadgamala was het ook niet mogelijk een karateka, kickboxer, kalaribeoefenaar, Yogabeoefenaar, … te introduceren in ons logo. Het Yin Yang teken is van Oosterse oorsprong, de ankh van Egypte, waar onze Westerse cultuur veel aan te danken heeft, de vleugels en de cirkel zijn universele tekens uit alle culturen.

  • de ankh:  zie boven
  • de vleugels:  de vleugels symboliseren beweging, bescherming alsook de vrijheid (in de kadgamala kan iedereen zijn eigen terugvinden), het openstaan voor andere en nieuwe elementen van de gevechtssporten (binnen de kadgamala kan je technieken aanpassen aan je eigen mogelijkheden), het zich verwijderen en terugvliegen naar de geborgenheid van de kadgamaladojo.
  • de cirkel:  dit is wellicht het oudste magische teken, alles wordt ingesloten in een cirkel: verbogenheid, samenhorigheid, geborgenheid, zekerheid, …
  • Yin Yang:  De Chinese cultuur, die door Mao grotendeels ten gronde werd gericht, is één van de oudste van de wereld. Zij heeft tai chi, acupunctuur en de I Tjing (het boek der veranderingen) voortgebracht, de grondslag van deze stijlen is de eeuwige wisselwerking tussen yin, het vrouwelijke en yang, het mannelijke. Alle verschijnselen in de wereld kunnen gekarakteriseerd worden als primair yin of overwegend yang. Helaas werd ook China de man als superieur beschouwd wat door te korte omschrijvingen als hieronder bevestigd word. De waarheid is dat de twee krachten yin en yang de voor het aardse bestaan noodzakelijke polaire krachten zijn. De man is niet beter dan de vrouw, noch andersom. Elke man heeft ook het vrouwelijke in zich, zoals elke vrouw ook het mannelijke in zich heeft. Het leven is niet zwart of wit, wit zit in zwart verbonden en andersom. In het witte zit een zwarte bol, en in het zwarte een witte. Dit wijst op de menselijke fouten, zwart-wit visies op alle vlakken van het leven zijn dus verkeerd.

 

Arne Wintyn 2de Dan Kadgamala Karate